AAP architectuurprijs

De Buurtzaak en Ru Paré Community als inspiratiebron

De architecten van BETA office BETA en PlanB/Elisabeth Boersma hebben intensief samengewerkt  met buurtbewoners binnen het programma Move Your World, waardoor  de oude basisschool Ru Pare getransformeerd werd tot een multi functioneel wijkgebouw.

Recentelijk heeft Ru Pare Community de AAP – Amsterdamse Architecten Prijs 2018 ontvangen. Dit is een jaarlijks terugkerende prijs voor het beste gebouw in de stad Amsterdam. De werkvormen die zo kenmerkend zijn voor De Buurtzaak worden ook herkend in de Ru Pare Community, door de vakjury en vele anderen.

Zo schrijft de vakjury in haar jury rapport over de Ru Pare Community: “‘Met relatief bescheiden middelen is het gebouw getransformeerd in een huiskamer van de wijk. Als reactie op de Haagse bezuinigingsprogramma’s ontwikkelde de opdrachtgever een model dat solidariteit in deze lastige wijk moest stimuleren.’ ‘Met als fraaie conclusie: ‘De Ru Paréschool is een klinkend voorbeeld dat als je weinig middelen hebt, je misschien wel tot betere resultaten komt.’

Naast de belangstelling van de kant van de ontwerpers van de stad, is er veel belangstelling van collega en partnerorganisaties voor het Ru Pare concept waarin De Buurtzaak – het huis van de wijk – met haar welzijnsfunctie een aanjager is van het werken volgens het B.O.S principe .

https://www.arcam.nl/ru-pare-community/

AAP prijs